Conducere

ȘEFUL DE STAT MAJOR

Colonel Ovidiu LUNGU

Colonelul Ovidiu LUNGU a fost împuternicit șef de stat major al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est la 24.10.2018.

Ofițer de comandă și stat major cu peste 20 de ani de experiență de comandă la structuri de nivele diferite  și ofițer de stat major în domeniile operații și planificare la structuri de nivel tactic și întrunit. A primit gradul de locotenent în anul 1995 și a fost numit în funcție la un batalion de artilerie.

Experiența sa profesională include îndeplinirea atribuțiilor unor funcții la nivel tactic și operațional. Între anii 1997 și 2007 a fost numit în funcții de comandă și conducere la Batalionul 2 Infanterie ”Călugăreni”, astfel: comandant pluton antitanc, comandant companie antitanc și șef S3-Operații și instrucție. În această perioadă a participat cu Batalionul 2 Infanterie ”Călugăreni” la misiuni în teatrele de operații din Iraq și Afganistan, după cum urmează:

 - în anul 2005 la Operația Antica Babilonia din Iraq, Provincia Dhi Qar, ca ofițer de stat major;

 - în anul 2006 la misiunea ISAF din Afganistan, Provincia Zabul, ca șef S3-Operații.

Începând cu anul 2007, colonelul Ovidiu LUNGU a fost numit în diferite funcții de stat major din domeniul operațiilor și planificării la Statul Major al Forțelor Terestre și în septembrie 2010 a fost promovat ca șef G5-Planificare la Componeneta Operațională Terestră. În anul 2011, a executat o misiune în Teatrul de operații din Afgansitan, Kandahar, ca ofițer de legătură al șefului Statului Major General la Comandamentul Regional de Sud/ ISAF.

În septembrie 2013, colonelul Ovidiu LUNGU a fost numit comandant al Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni”. Pe timpul cât a exercitat comanda unității, a participat cu batalionul la exerciții multinaționale, astfel:

 -în septembrie 2014, exercițiul  Saber Junction 14 desfășurat la JMRC/Hohenfels în Germania;

 -în mai 2015, exercițiul Platinum Eagle 15 desfășurat în Centrul de instruire Babadag, România;

 -în septembrie 2015, exercițiul Histria 15, desfășurat la Fetești, România.

În anul 2016, Batalionul 2 Infanterie ”Călugăreni”, comandat de colonelul Ovidiu LUNGU, a fost dislocat în Teatrul de Operații din Afganistan pentru a participa la misiunea NATO Resolute Support, Pe timpul acestei misiuni colonelul Ovidiu LUNGU a indeplinit atribuțiile de comandant al batalionului de protecție a forței pe aeroportul din Kandahar.

La nivel operațional, experiența sa profesională constă în conducerea Grupului de Planificare Operațională Întrunită, în perioada ianuarie 2017-noiembrie 2018, în calitate de Șef J5 – Planificare operațională la Comandamentul Forțelor Întrunite.

Pregătirea militară a colonelului Ovidiu LUNGU include Institutul Militar de Artilerie (promoția 1995), cursul avansat pentru ofițeri de artilerie (2000), Command and General Staff Officer Course, US ARMY Command and General Staff College, Fort Leavenworth (promoția of 2010), cursul de conducere comandamente de forţe întrunite multinaţionale (2014) National War College (promoția 2018), National Defense University, Fort McNair, Washington DC la absolvirea căruia a primit titulul de Master of Science în National Security Strategy. În plus, deține o diploma de licență în management social și o diploma de master în relații internaționale și geopolitică.

Colonelul Ovidiu LUNGU a fost premiat și decorat cu medalia pentru Operații NATO Non-Articol 5 în Afganistan, Emblema de onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de merit pentru acțiuni umanitare și Honorable Order of Saint Barbara.

Colonelul Ovidiu LUNGU s-a născut în anul 1973 la Ploiești, județul Prahova.

Este căsătorit și locuiește cu soția și fiul în București.