Conducere

COMANDANT

General maior Daniel PETRESCU

Generalul maior Daniel PETRESCU a fost numit Comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MNDSE) la 3 august 2017.

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic încadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO, dar și îndiferite teatre de operații. La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie CALUGĂRENI din București din ianuarie 2004 până în octombrie 2008.

A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie ROVINE, între 15 august 2016 și 3 august 2017, mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinațională de Sud-Est. La nivel operativ, a fost șef de Stat Major la Centrul de Conducere Operațională (2010-2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante la operații NATO sau tip coaliție. Experiența sa la nivel strategic include funcții în Statul Major General al Armatei Române: Direcția Planificare Strategică (2008-2010) și Direcția Operații (2010).

În perioada iunie 2013 – iulie 2016, a fost desemnat ca Reprezentant militar al şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare din Norfolk, Virginia, SUA.

A fost dislocat, în cadrul Batalionului 2 Infanterie, în operații NATO, ONU și tip Coaliție în teatrele de operații în care Armata Română a trimis trupe. În cadrul operațiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din AFGANISTAN (iulie 2006 – ian. 2007), comandant de batalion și comandant al contingentului național; la misiunea KFOR din KOSOVO (oct 2003) și SFOR din BOSNIA-HERȚEGOVINA (oct. 2004), comandant de Batalion în Rezerva Strategică a NATO; în operația ALBA din ALBANIA (mai-iulie 1997), având funcția de ofițer de legătură. Dintre operațiile de tip Coaliție, a luat parte la ANTICA BABILONIA din IRAK (ian.-aug. 2005), comandant de batalion. A participat la misiunile ONU de menținere a păcii: MONUA (dec. 1998-iulie 1999) și UNAVEM III (aug. 1995-apr. 1996) din ANGOLA, ca ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței.

Generalul maior Daniel Petrescu este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare “Carol I” (promoția 2003), absolvent cu “distincție” al Colegiului Național de Război, Universitatea Națională de Apărare de la Washington DC, SUA, unde a urmat un Master în “Strategie de Securitate Națională”.

Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). În timp ce studia în Regatul Unit, a absolvit Masterul în Studii de apărare la Kings College din Londra. A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituții europene de prestigiu precum Colegiul UE pentru Securitate și Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de Planificare strategică a misiunilor și operațiilor Uniunii Europene) și Furungs academy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofițeri de stat major ONU).

Printre cele mai importante distincții primite sunt Virtutea Militară în grad de Comandor, cu însemne de război, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler cu însemn pentru militai, Medalia “US Army Commendation”, Medalia “NATO non-article 5” și Medalia ONU – În Serviciul Păcii.

Este căsătorit de peste 20 de ani cu Adina, împreună cu care are doi copii.