Conducere

COMANDANT

General de brigadă Cristian-Daniel DAN

Generalul de brigadă Cristian-Daniel DAN s-a născut în anul 1972 în localitatea Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud. Şi-a început cariera militară în anul 1986, urmând cursurile liceului militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, pe care l-a absolvit în anul 1990. Şi-a continuat studiile militare la Institutul de Infanterie şi Chimie ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, absolvind în anul 1993.

 În 1993 a fost numit comandant pluton și ulterior comandant companie la Regimentul 227 Infanterie Cluj. În anul 1997 a absolvit cursul Junior Officer Peace Support Operation (PSO) la Centrul PSO din Viena, Austria, iar în anul următor a absolvit cursul de limbă germană la Sibiu.

 În 1999 a participat la Exerciţiul NATO PfP ”Cooperative Determination”, iar în anul 2000 a fost detaşat pentru 10 luni ca ofiţer de stat major la Corpul 4 Armată Teritorial ”Mareşal Constantin Prezan” din Cluj-Napoca, în cadrul exerciţiului “Best Effort”. În anul 2001 a absolvit The Officer Basic Course în Hammelburg, Germania, odată cu avansarea la gradul de căpitan fiind numit în funcţia de comandant al companiei sprijin din acelaşi batalion.

 În anul 2003 şi-a continuat studiile militare absolvind cursul avansat în Hammelburg, Germania, iar în 2004 a participat la o misiune internaţională în Teatrul de Operaţii din Irak ca ofiţer responsabil cu relaţiile publice pentru o perioadă de 7 luni, în cadrul Batalionului 812 Infanterie. După misiune, acesta a fost numit în funcţia de ofiţer cu relaţiile publice în cadrul Comandamentului Corpului 4 Armată din Cluj-Napoca, pe o perioadă de 10 luni.

 În 2007 a fost selecţionat să urmeze The officer Command and General Staff College în Fort Leavenworth, USA. După absolvire, a fost numit în funcţia de Șef de birou Observatori-Controlori în cadrul Centrului de Instruire Întrunită de la Cincu, pe o perioadă de 5 luni. Din 2008 până în 2010, generalul de brigadă DAN a îndeplinit funcţia de şef de stat major la Batalionul 812 Infanterie Bistriţa. Înaintea plecării în Afganistan din anul 2010, acesta a absolvit Programul Studii de Securitate și  Terorismla Centrul George C. Marshall, din Germania.

 Pe timpul aceleaşi misiuni din Afganistan, generalul de brigadă DAN a fost numit în funcţia de șef al Biroului planificare acțiuni militare şi instrucţie al Brigăzii 81 Mecanizată, iar mai târziu, la începutul anului 2012, a preluat comanda Batalionului 32 ”Mircea” din Timişoara. În 2013 a fost comandantul Batalionului 2 Manevră în Afganistan.

 În 2015 obţine titlul de MASTER în studii strategice după absolvirea Colegiului de Război a Armatei SUA din Carlisle, Pennsylvania. De asemenea, din anul 2004, este licenţiat în management, absolvind Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 2017 a absolvit cursul de Relații publice pentru comandanții de unități și mari unități din Armata României.

 Începând cu septembrie 2015, generalul de brigadă DAN a îndeplinit funcţia de locţiitor pentru resurse al șefului de stat major al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.

 Pe 15 mai 2017, este numit locțiitorul comandantului Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova, România, iar pe data de 3 august preia comanda Brigăzii.

 La data de 1 decembrie 2018 a fost promovat la gradul de general de brigadă, anul în care în calitate de comandant al Brigăzii Multinaționale Sud-Est a condus Exercițiul Multinațional SCORPIONS FURY 2018, exercițiul de certificare al comandamentului NATO.

 În mai 2018, generalul de brigadă DAN a absolvit NATO Senior officer policy course, iar în septembrie 2019 NATO Senior officer information operations course, ambele forme de pregătire la Școala NATO din Oberammergau, Germania.

 Pentru merite deosebite, generalul de brigadă DAN a fost recompensat cu acordarea Ordinului Naţional “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul “Virtutea Militară” în grad de ofițer, medalia NATO-Non article 5 pentru operaţia ISAF, respectiv emblemele de merit ”În serviciul Armatei României” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate. În anul 2017, cu ocazia Zilei Armatei României, acesta a fost decorat cu ”Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”, iar la 1 Decembrie, cu “Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”. În anul 2018 a fost recompensat cu Emblema de merit “În Serviciul Armatei României” cls. a III-a, iar în 2019 cu “Emblema Onoarea Armatei României”. De asemenea, în timpul carierei sale militare, generalul de brigadă DAN a fost decorat cu Emblema de merit “Acțiuni umanitare” cls. A II-a și a primit titlul onorific de “Militar Veteran”.