Militarii HQ MND-SE au participat la parada de 1 decembrie

Data publicării: 
12/03/2019

BUCUREȘTI, România – Pentru al 4-lea an consecutiv, militarii Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est au avut onoarea de a participa la Parada Militară organizată cu prilejul Zilei Naționale a României, pe 1 decembrie.

Pentru fiecare militar a fost nu doar o mare onoare, ci și o foarte mare responsabilitate de a reprezenta cele 14 state contributoare cu trupe în acest comnadament NATO, plus România, țară care și-a asumat rolul de națiune cadru. Timp de 2 săptămâni, militarii s-au antrenat împreună pentru ca trecerea pe sub Arcul de Triumf din București, simbol al României Mari, să fie una perfectă.

Mai mult de 70 de ofițeri și subofițeri români și internaționali de la HQ MND-SE au participat alături de sute de camarazi din toate marile unități din România la repetițiile organizate pe tancodromul din Ghencea, biciuiți de ploaia rece de la sfârșit de noiembrie. Comandanții au verificat ca totul să fie în ordine și ca trecerea vehiculelor militare să se sincronizeze cu cadența militarilor. Anul acesta, repetițiile întrunite s-au desfășurat pe un teren noroios și pe o vreme ploioasă, în 3 zile diferite. La ultima dintre repeții au fost invitați și jurnaliști să vadă cum va arăta desfășurarea de forțe în ziua Marii Uniri. În pre-ziua evenimentului, a fost organizată o repetiție finală întrunită cu toate forțele participante din țară și din București, la Arcul de Triumf. 

Duminică, 1 decembrie, detașamentul de paradă al Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est a fost comandat de Generalul-maior Iulian Berdilă, comandantul acestei structuri NATO. Militarii HQ MND-SE au constituit doar o mica parte din cei peste 4.000 de militari care au particpat în acest an la Parada Militară de Ziua Națională a României. Ei au fost aplaudați de mii de români, inclusiv copii care au venit să vadă parada și să serbeze Ziua Națională a României – Ziua Marii Unirii – sub drapelul național.

Pentru ofițerii internaționali, care au participat pentru prima dată la acest eveniment, parada militară a fost o experiență emoționantă. Ei au defilat purtând drapelul lor național pe sub Arcul de Triumf, monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial.   

Lucrăm împreună, ne antrenăm împreună dar și sărbătorim împreună!