Preşedintele Comitetului Militar al NATO în vizită la HQ MND-SE

Data publicării: 
09/10/2019

BUCUREȘTI, România - Președintele Comitetului Militar al NATO, Generalul Sir Stuart Peach, a vizitat Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est pentru a discuta rolul acestui comandament în cadrul misiunii Alianţei de apărare şi descurajare. Ofiţerul care ocupă cea mai înaltă funcție militară în NATO a analizat alături de Comandantul HQ MND-SE, General-maior Iulian Berdilă, modalitatea în care acest comandament poate sprijini şi coordona Grupurile de luptă ale Prezenţei Întărite Înaintate. În plus, a stat de vorbă cu personalul cheie al HQ MND-SE. "Vă încurajez să continuaţi acest momentum impresionant. HQ MND-SE are o contribuţie importantă la capacitatea de reacţie generală a Alianţei", a subliniat Generalul Sir Stuart Peach. Președintele Comitetului Militar al NATO a mai adăugat că, de la ultima sa vizită, „schimbările sunt remarcabile” și că pentru acest comandament NATO caracterul multinaționalul este un lucru excelent.

Cooperarea şi schimbul permanent de informaţii între aliaţi sunt elemente cheie care le permit statelor NATO să depăşească provocările şi ameninţările de securitate şi să aducă mai multă stabilitate între graniţele NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre. HQ MND-SE a demonstrat capacitatea sa de a răspunde la noile provocări de securitate și va continua să se adapteze pe măsură ce Alianța continuă să se evolueze și să își dezvolte capacitățile pentru orice amenințare cu care s-ar putea confrunta.

Președintele Comitetului Militar al NATO a participat la reuniunea șefilor de stat major din regiunea Balcanilor, organizată la București. La conferința de presă comună cu șeful Statului Major al Apărării din România, Generalul Sir Stuart Peach a declarat că „NATO continuă să investească pe termen lung, asumându-și un angajament în Balcanii de Vest”. De asemenea, el a lăudat contribuția României la democrație, afirmând că NATO este hotărâtă să ajute țările din regiune să implementeze reforme.