HQ MND-SE a sărbătorit 4 ani de la înființare

Data publicării: 
09/03/2019

BUCUREȘTI, România – La 1 septembrie 2019, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est a sărbătorit 4 ani de la înființare. În semn de apreciere pentru țările care contribuie cu personal la această structură multinațională NATO, a fost organizată Ceremonia de arborare a steagurilor și intonarea imnurilor naționale. Alături de personalul comandamentului, au fost invitați atașați militari din țările contributoare, reprezentanți ai Unității de Integrare a Forțelor NATO România, inclusiv comandantul NFIU ROU. Ceremonia a fost organizată cu sprijinul Brigăzii 30 Gardă și al Muzicii Reprezentative.

HQ MND-SE a fost înființat la 1 septembrie 2015, prin transformarea Diviziei 1 Infanterie „DACICA”, după ce la summitul NATO din Țara Galilor din septembrie 2014 România s-a angajat în fața aliaților să găzduiască  un comandamant NATO la nivel de divizie.

”Transformarea Diviziei 1 Infanterie „DACICA” în actualul comandament multinațional NATO, aflat în prezent la capacitatea sa completă, a fost mai mult decât remarcabilă”, a spus Generalul-maior Iulian Berdilă, comandantul HQ MND-SE. ”Acest comandament a parcurs cu succes drumul de la o idee la o organizație tangibilă și credibilă care îndeplinește misiunea încredințată de SACEUR și națiunea gazdă, România, și demonstrează angajamentul ferm al Alianței Nord-Atlantice pe flancul estic. Sărbătorim 4 ani de dezvoltare continuă și 4 ani de contribuție valoroasă în sprijinul Alianței și obiectivelor strategice ale NATO ”, a subliniat Generalul-maior Iulian Berdilă.

Comandantul HQ MND-SE le-a mulțumit tuturor celor 14 națiuni contributoare, care și-au respectat angajamentul luat și și-au trimis militarii pentru a ocupa poziții cheie: Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite.

„Vă mulțumim că ne-ați oferit oportunitatea de a avea aici câțiva dintre cei mai buni ofițeri și subofițeri și de a beneficia de pe urma cunoștințelor și experienței lor, deoarece le împărtășesc cu colegii români în îndeplinirea sarcinilor zilnice, sporind astfel pregătirea întregului personal al HQ MND-SE. Mulțumesc pentru sprjin și forțelor armate române”, a mai spus Generalul-maior Iulian Berdilă. "Acest lucru demonstrează că am devenit o organizație relevantă și de încredere, care are o influență permanentă în regiunea Mării Negre și care contribuie la politica de descurajare promovată de NATO", a încheiat comandantul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.