Unitatea de Integrare a Forțelor NATO - România (NFIU Romania) a fost recertificată

Data publicării: 
07/16/2019

BUCUREȘTI, România - Unitatea de Integrare a Forțelor NATO - România (NFIU Romania) a fost recertificată de autoritățile naționale și este capabilă să își îndeplinească misiunea la standardele impuse de NATO. Această recertificare a avut loc pe timpul exercițiului multinațional Saber Guardian 2019, exercițiu condus de Forțele Armate ale SUA în Europa, în colaborare cu Statul Major al Forțelor Terestre din România.

Echipa de evaluare a fost coordonată de Comandamentul Forțelor Întrunite și a avut în compunere și militari din cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE). Pe timpul evaluării NFIU România a demonstrat capacitatea de a facilita dislocarea rapidă a forțelor aliate pe teritoriul României.

„Timpii de reacție și dislocare a forțelor sunt critice pentru NATO. NFIU este un hub informațional și poate sprijini națiunea gazdă, forțele care se dislocă din afara României, dar și alte comandamente, cu expertiză care poate îmbunătăți mobilitatea pe cale navală, aeriană și terestră. NFIU este un comandament tânăr, dar a acumulat suficientă experiență care poate fi utilizată atât de structurile naționale, cât și de cele multinaționale, în scopul eficientizării procesului de planificare și execuție al Alianței”, a apreciat locotenent-colonelul Marius Chiriță, Comandantul NFIU Romania.

NFIU Romania a fost înființată în 2015 în urma deciziei politice luate la Summit-ul NATO din Țara Galilor, când a fost aprobat Planul de Reacție Rapidă (Readiness Action Plan - RAP). Misiunea acestui comandament este de a facilita dislocarea rapidă a forțelor NATO sau aliate pe teritoriul României.