La mulţi ani, NATO!

Data publicării: 
04/05/2019

BUCUREŞTI, România - Pe 4 aprilie 2019 NATO, cea mai puternică alianţă defensivă din istorie,  a sărbătorit 70 de ani de la înființare. Pe 4 aprilie 1949, la Washington, 12 membri fondatori au semnat Tratatul Atlanticului de Nord. Astăzi, NATO are 29 de state membre. La ceas aniversar, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est a organizat mai multe evenimente și festivități.

Primele activităţi la care militarii HQ MND-SE au participat au fost activităţile sportive: volei, înot, cros şi tenis de masă. Reprezentanţii Clubului Sportiv al Armatei „Steaua Bucureşti” le-au pus la dispoziție bazinul de înot şi terenul de volei pentru o cât mai bună derulare a competițiilor sportive. Pentru câteva zile, militarii HQ MND-SE au renunţat la hainele de camuflaj şi au purtat echipament sportiv, demonstrându-și abilitățile sportive.  

Al doilea eveniment care a marcat aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea NATO a fost plantarea a 7 copaci. Sub sloganul ”7 copaci pentru 7 decenii”, reprezentanții tuturor departamentelor de la HQ MND-SE, români și străini deopotrivă, au plantat 7 copaci ai păcii în fața clădirii principale a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. Aşteptăm să îi vedem crescând şi oferindu-ne umbra lor, aşa cum noi le oferim protecţie.  

Al 3-lea eveniment a fost “NATO Challenge”, un concurs care a recreat o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord. Rolul celor 29 de ambasadori a fost jucat de elevi din clasa a 11-a de la Colegiul Naţional “Elena Cuza” şi Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti şi Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova. Studenţii au avut ca mentori militari de la HQ MND-SE şi Comandamentul Multinaţional de Brigadă Sud-Est din Craiova. Trei săptămâni, toţi elevii şi mentorii lor s-au pregătit intens, astfel că la final juriului i-a fost greu să-I desemneze pe câștigătorii acestui concurs.

Două proiecte aniversare au fost derulate de Biroul de Relații Publice. Primul a presupus crearea unui videoclip numit “70 de secunde pentru 70 de ani”. Clipul de 70 de secunde a conţinut mesaje ale militarilor internaţionali din cadrul HQ MND-SE. Pentru al doilea proiect, intitulat “70 de gânduri pentru 70 de ani”, personalul comandamentului a scris de mână scurte mesaje, povestioare şi urări. 70 dintre acestea au fost adunate într-o carte, care va fi păstrată în muzeul HQ MND-SE. Carte i-a fost prezentată comandantului în timpul ceremoniei din 4 aprilie. 

Chiar dacă aceste proiecte și activități au presupus efort și resurse, militarii Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est nu puteau rata oportunitatea de a participa activ la cea de-a 70-a aniversa a NATO.  

La mulţi ani, NATO!