Prima ediţie a concursului "NATO Challenge"

Data publicării: 
04/09/2019

BUCUREȘTI, România – Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est a organizat, pentru prima data în existența sa, concursul "NATO Challenge" pentru a sărbători 70 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice. Competiția a recreat un Consiliu Nord-Atlantic la nivel de ambasadori și a reunit 29 de elevi de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" și Colegiul Național "Elena Cuza" din București și de la Colegiul Militar Național "Tudor Vladimirescu" din Craiova.

Fiecare elev a reprezentat o țară NATO și a avut un mentor, ofițer la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est din București (HQ MND-SE) sau la Comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est din Craiova (HQ MN BDE SE). Mentorii i-au consiliat pe elevi astfel încât să înțeleagă cât mai bine cum funcționează NATO și contribuția Alianței la mediul global de securitate, dar și punctul de vedere al țării pe care au reprezentat-o la reuniune. Înainte de concurs, elevii au pregătit un eseu pe o temă actuală de securitate, iar la Consiliul Ambasadorilor au avut de dezbătut o situație complicată de criză, au luat o decizie comună și au redactat textul unei rezoluții finale.

"A fost o oportunitate extraordinară să aflăm detalii despre diplomație și securitatea globală", a declarat o elevă, care a subliniat că "NATO Challenge" a ajutat-o să înțeleagă cum acționează NATO și care sunt provocările reale cu care se confruntă aliații în zilele noastre.    

Cei mai mulți dintre elevii înscriși la "NATO Challenge" au participat pentru prima dată la un asemenea tip de concurs. Pregătirea lor intensivă, timp de trei săptămâni, alături de consilierea oferită de mentori, au asigurat succesul acestui eveniment.

Câștigătorii concursului au fost anunțați în cadrul ceremoniei festive de Ziua NATO, organizată pe 4 aprilie la sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-est, iar premiile au fost înmânate de Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă, și de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ovidiu Uifăleanu.