Locţiitorul comandantului HQ MND-SE: „Plec din acest comandament NATO ca un om mai bun, ca un soldat mai bun”

Data publicării: 
01/17/2019

BUCUREȘTI, România - "Plec din acest comandament NATO ca un om mai bun și ca un soldat mai bun. Am lucrat cu multe armate în întreaga lume, dar în România am învățat mai mult decât în alte părți", a declarat locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, general de brigadă Thomas Carden Jr., într-un interviu acordat televiziunii publice române.

Generalul de brigadă Thomas Carden Jr. a recunoscut că a avut foarte multe lucruri de învățat și că aceasta a fost cea mai mare provocare a mandatului său de un an și jumătate la HQ MND-SE. "În acest comandament NATO, unde am lucrat cu colegi din alte 14 state aliate, am învățat 14 moduri diferite de a rezolva lucrurile", a declarat general de brigadă Carden. El a mărturisit că a fost o mare onoare să facă parte din echipa Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est din București și că s-a bucurat foarte mult că a avut parte de colegi deosebiți, care l-au inspirat permanent. A fost prima sa misiune în cadrul unei structuri a NATO.

Locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est consideră că existența HQ MND-SE demonstrează angajamentul clar al României față de Alianța Nord-Atlantică și este de părere că acest mediu multinațional plin de provocări sporește capacitatea de învățare și abilitățile profesionale.

În ceea ce privește situația din regiunea Mării Negre, generalul de brigadă Thomas Carden Jr. a declarat: "Am făcut multe pentru pace. La sfârșitul zilei, ceea ce contează cel mai mult este pacea. România și-a asumat acest angajament, NATO și-a asumat acest angajament. Cred că ar fi o greșeală imensă să subestimezi angajamentul NATO de a menține pacea și stabilitatea în cadrul Alianței." Locțiitorul HQ MND-SE a mai spus: "Scopul este să putem face ceva pentru a descuraja Rusia sau orice alt potențial adversar și să menținem pacea și stabilitatea în regiune, care este benefică pentru creșterea economică, astfel încât oamenii să își poată ridica standardele de trai, să își poată educa copiii și să poată avea un loc sigur pentru familiile lor.”

Generalul de brigadă Thomas Carden Jr. a fost numit locțiitor al comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est la 1 octombrie 2017. Anterior, a deținut o serie de funcții cheie în Garda Națională din statul american Georgia și a fost dislocat în Bosnia-Herțegovina și Irak.