HQ MND-SE și NFIU ROU au sprijinit Exercițiul „Eagle Overland 18”

Data publicării: 
07/13/2018

BUCUREȘTI, România - Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) a sprijinit exercițiul „Eagle Overland 18”, planificat și condus cu succes de Corpul NATO de Reacție Rapidă Italia (NRDC-ITA).

În timpul pregătirii și execuției exercițiului, între 4 și 9 iulie, în strânsă coordonare cu NRDC-ITA și națiunea cadru, România, HQ MND-SE, prin intermediul Unității de Integrare a Forțelor  NATO din România (NFIU ROU) a participat la facilitarea unei dislocări în bune condiții din nord-vestul Italiei la București, în România. A fost primul exercițiu NATO de testare a capacității unităților Forței de Reacție Rapidă (NRF) de a se disloca rapid în mediu internațional.

Exercițiul „Eagle Overland 18” a constat în deplasarea unui convoi militar format din 50 de specialiști de la NRDC-ITA și din unitățile sale afiliate, de-a lungul a 1.800 de kilometri de la baza din Italia, traversând Slovacia și Ungaria, către destinația finală, România. Exercițiul a testat procedurile care permit forțelor NATO să se deplaseze pe teritoriul țărilor membre, având restricții minime, exersând astfel capacitatea NRDC-ITA de a se disloca în cel mai scurt timp.    

Exercițiul “Eagle Overland 18” a fost o bună ocazie pentru a oferi lecții întregii Alianțe, concentrându-se pe procedurile necesare trecerii frontierelor internaționale și urmăririi mișcărilor de trupe, în strânsă coordonare cu autoritățile din țările implicate.

În urma Summitului din 2014, Alianța a decis să reformeze și consolideze Forța de Reacție Rapidă a NATO prin înființarea Forței Întrunite de Reacție Rapidă (VJTF), care se poate disloca într-un interval între 48 de ore și 7 zile.