Misiune îndeplinită!

Data publicării: 
03/24/2018

CINCU, România - „Este o mare onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici și să raportez „Misiune îndeplinită!” în numele personalului, a femeilor și bărbaților care își desfășoară activitatea în cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. A fost o perioadă în care s-a muncit enorm, o perioadă în care am avut în minte doar acest obiectiv: să fim în măsură să atingem standardele impuse de exigențele NATO și să putem spune astăzi că acest comandament este în măsură să conducă o operațiune de Apărare Colectivă în eventualitatea declarării Articolului 5. Vreau să menționez că exercițiul (ați văzut forțele în teren și modul în care comandamentul s-a dislocat) a fost un mare succes. Sunt foarte mândru de militarii aflați în subordinea mea, ei sunt foarte încrezători că ne putem îndeplini misiunea încredințată iar acesta este un moment important pentru noi.” – Comandantul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, General de Brigadă Daniel Petrescu.

 

Exercițiul DACIAN LANCER 2018 reprezintă un exercițiu de comandament asistat de calculator, executat de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, în perioada 12-23 martie 2018, în cadrul Centrului Național de Instruire Întrunită (Cincu, Romania).

 

Principalul obiectiv al exercițiului l-a constituit evaluarea modului de îndeplinire a misiunii de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est în vederea realizării capabilității finale. Evaluarea a fost executată de Comandamentul Forțelor Terestre Aliate (LANDCOM, Izmir, Turcia) și a fost monitorizată de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE, (Mons, Belgia).

 

Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, componentă a Structurii de Forțe NATO, are misiunea de a asigura, la nivelul său de responsabilitate, comanda și controlul în cadrul unei operații NATO de tip Articol 5 - Apărare Colectivă, pe Flancul de Sud-Est al Alianței.

 

În cadrul Exercițiului DACIAN LANCER 2018 au participat aproximativ 900 de militari români şi străini de la: Comandamentul Forțelor Întrunite (Napoli, Italia), Comandamentul Forțelor Terestre Aliate (Izmir, Turcia), Corpul NATO de Reacție Rapidă (Istanbul, Turcia), Divizia 1 Infanterie (Canada), Comandamentul Multinațional de Divizie Nord-Est (Elblag, Polonia), Agenția NATO pentru Comunicații și Informații, Brigada Multinațională Sud-Est (Craiova, Romania), Brigada 2 Infanterie Mecanizată (Bulgaria); Statul Major al Forțelor Terestre, Divizia 2 Infanterie, Centrul de Operații Psihologice, Brigada 282 Infanterie Mecanizată, Brigada 10 Geniu, Brigada 2 Vânători de Munte, Brigada 2 Logistică, Brigada 8 LAROM, Baza Aeriană 71, Batalionul 307 Infanterie Marină, Divizionul 88 Vedete Fluviale, Batalionul 1 CIMIC, Regimentul 528 ISR, Regimentul 52 Artilerie Mixtă, Batalionul 202 Apărare CBRNși Batalionul 265 Poliție Militară.

 

Exercițiul DACIAN LANCER 2018 asigură membrii Alianței de capabilitatea, hotărârea și angajamentul față de apărarea colectivă și demonstrează abilitatea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est de a se disloca rapid ca răspuns la o situație de criză, precum și funcționalitatea sa deplină în cadrul unui scenariu fictiv, relevant pentru misiunea sa mandatată.