Aproape de atingerea capabilității finale

Data publicării: 
01/31/2018

BUCUREȘTI, România – În primăvara anului 2018 Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) va desfășura exercițiul „Dacian Lancer 2018”, prin intermediul căruia va demonstra atingerea capabilității finale. Odată cu atingerea  capabilității finale, HQ MND-SE va fi în măsură să asigure comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 - Apărare Colectivă, pentru a contribui în acest fel la consolidarea Flancului Estic al Alianței, la securitatea teritoriului și populației statelor membre. De asemenea, operaționalizarea comandamentului va fi dovada certă că România își va îndeplini integral și la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanță cu nivelul de ambiție al Alianței și cu măsurile adoptate în 2014, la Summit-ul din Marea Britanie.

Totul a început pe 15 septembrie 2015, când a avut loc transformarea Diviziei 1 Infanterie „DACICA” în HQ MND-SE. Condus de Generalul maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, nucleul mic dar foarte competent a reușit să transforme o idee în proiect și proiectul în practică. De la declararea capabilității inițiale (1 Iulie 2016), comandamentul a fost încadrat cu personal român și personal străin, aparținând celor 14 țări contributoare. Echipa s-a mărit, s-a închegat și s-au format relații de muncă foarte bune având în vedere caracterul multinațional al comandamentului. Din momentul activării comandamentului, personalul HQ MND-SE s-a confruntat cu multe provocări pe care a reușit să le depășească, îndeplinind astfel criteriile exigente impuse prin Planul de Implementare. Tot ceea ce s-a realizat până în prezent este rezultatul unui efort comun între structurile de comandă și forțe ale NATO. Ghidarea, supervizarea și sfaturile experților NATO care au avut grijă ca personalul comandamentului să se încadreze în standardele riguroase cât mai repede și mai ușor, au fost de un real ajutor. Ca dovadă a aprecierii profesionalismului, personalului HQ MND-SE le-au fost solicitate ajutorul, experiența și expertiza la exerciții multinaționale.

În anul 2016 HQ MND-SE a desfășurat exercițiile Dacian Lynx 2016 și Dacian Lance 2016, a sprijinit exercițiile NATO Trident Juncture 2016 și US Army Europe (USAREUR) Saber Guardian 2016.

În 2017 HQ MND-SE a desfășurat exercițiul Noble Jump 2017, care a presupus un efort logistic deosebit, a sprijinit exercițiile NATO Trident Joust 2017 și US Army Europe (USAREUR) Saber Guardian 2017.