Reprezentantul Militar Național al Canadei la NATO, în vizită la HQ MND-SE

Data publicării: 
11/23/2017

BUCUREȘTI, România - Reprezentantul Militar Național al Canadei la NATO, Generalul de brigadă Greg Smith, a vizitat sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE). A fost un prilej excelent pentru un schimb de informații și de experiență cu comandantul HQ MND-SE, Generalul de brigadă Daniel Petrescu.

În timpul vizitei, Reprezentantul Militar Național al Canadei la NATO a primit detalii despre misiunea comandamentului ca structură de forțe a NATO pe flancul estic al Alianței și i-a întâlnit pe militarii canadieni aflați la post în comandament.

Membră fondatoare a NATO, Canada este printre țările cu cea mai mare participare la operații din cadrul Alianței Nord-Atlantice. De peste 100 de ani, militarii canadieni au participat cu succes la misiuni în Europa alături de statele NATO și au demonstrat astfel angajamentul față de principiile democratice ale respectării libertăților individuale, drepturilor omului și statului de drept. „Prezența noastră în România dovedește continuarea  acestei moșteniri și respectarea angajamentelor”, a subliniat  Reprezentantul Militar Național al Canadei la NATO.

În Europa sunt dislocați 1.500 de militari canadieni, care contribuie la numeroase capabilități NATO în comandamente strategice și operaționale, la misiuni aeriene, maritime, terestre, ale forțelor speciale sau de apărare cibernetică. Ei cooperează cu militarii țărilor aliate pentru a descuraja agresiunile și pentru a promova securitatea regională.

Începând cu 1 septembrie 2017, forțele armate canadiene participă cu 135 de militari și patru avioane CF-18 Hornet ale Aviației Regale Canadiene la activitățile de poliție aeriană ale NATO din România. Este a patra misiune de acest gen la care Canada participă, după ce NATO a pus în aplicare planul de „Măsuri de asigurare și descurajare”, în 2014.