Defense and Dialogue in Eastern Europe

Data publicării: 
08/02/2017

BUCUREȘTI, România - Personal de la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) și NFIU România a participat pe 2 august la un eveniment internațional, organizat în cadrul campaniei #WeAreNATO. Col. Lucian Andrei, Lt col. Juan-Antonio Pina și Cpt. Silvana Berianu au fost invitați să vorbească despre misiunea și principalele obiective ale HQ MND-SE în fața a 200 studenți, în cadrul forumului “Defense and Dialogue in Eastern Europe” (#DDEE). Din partea NFIU România, principalul vorbitor a fost comandantul unității, Col. Cătălin Ticulescu.

Evenimentul, care se desfășoară în perioada 31 iulie – 5 august în București, este organizat de Euro Atlantic Diplomacy Society și este sprijinit de Ambasada SUA în România și de Divizia de Public Diplomacy a NATO. Participă 200 de tineri din întreaga lume, inclusiv din țări non-NATO, din diferite domenii precum: drept, științe politice și sociale, studii internaționale și europene, jurnalism, economie, studii militare și de securitate, comunicare, educație, cultură.  

La sediul Statului Major al Forțelor Terestre, reprezentanții HQ MND-SE și NFIU România le-au explicat studenților rolul acestor două comandamente în cadrul structurii de forțe a NATO și misiunea lor pe flancul sud-estic al Alianței Nord-Atlantice. A fost o excelentă oportunitate pentru ca ambele comandamente NATO să evidențieze nivelul lor de pregătire necesar pentru a face față provocărilor de securitate și contribuția la apărarea colectivă a Alianței. La finalul unor prezentări interactive, reprezentanții HQ MND-SE și NFIU ROU au răspuns unor întrebări despre lecțiile învățate în urma exercițiilor internaționale și despre cooperarea în medii multinaționale. 

Forumul “Defense and Dialogue in Eastern Europe” își propune să aducă în atenție, cu ajutorul experților, actualele amenințări de securitate și apărare cu care se confruntă Estul Europei și, în același timp, să evidențieze tematica de pe agenda NATO: sistemul de apărare antirachetă, securitatea cibernetică, relațiile NATO-UE, contracararea dezinformării, etc. Principalul scop al evenimentului este acela de a pregăti studenți și tineri absolvenți pentru o carieră diplomatică, atât teoretic, cât și practic.