HQ MND-SE continuă instruirea în cadrul exercițiului DACIAN GUARDIAN 2017

Data publicării: 
07/10/2017

BUCUREȘTI, România: În perioada 10-16 iulie 2017, la sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est are loc exercițiul DACIAN GUARDIAN 2017 (DG17).

DG17 este un exercițiu de comandament (Command Post Exercise - CPX) / exercițiu asistat de calculator (Computer Assisted Exercise - CAX), care va permite HQ MND-SE să execute comanda asupra brigăzilor de manevră din Bulgaria, respectiv România, cu scopul de a îmbunătăți interoperabilitatea între militari, de a demonstra capabilitatea acesteia să comande unitățile atribuite, precum și de a consolida măsurile de descurajare din Europa.

DG17 face parte din exercițiul SABER GUARDIAN 2017 (SG17), cel mai mare exercițiu din Regiunea Mării Negre din această vară, care se desfășoară în numeroase locații din Bulgaria, România și Ungaria. SG17 implică aproximativ 25 000 militari din 23 de țări membre NATO și partenere, vizând instruirea colectivă a trupelor în vederea întăririi apărării colective și îmbunătățirii interoperabilității.

Pe timpul  CPX/CAX, HQ MND-SE va avea ca eșalon superior Comandamentul Forțelor Terestre din Izmir, Turcia, și va executa comanda asupra a 4 brigăzi: 2 brigăzi românești – Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor", dislocată în Centru Național de Instruire Întrunită din Cincu, Romania, și Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", dislocată la sediul HQ MND-SE-, Brigada Multinațională Sud-Est, dislocată de asemenea la sediul HQ MND-SE și Brigada bulgărească 61 Mecanizată, localizată în Centrul de Instruire de la Novo Selo, Bulgaria. În cadrul exercițiului, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est va fi sprijinit de Batalionul 2 portughez “Pandur”.     

Exercițiul DACIAN GUARDIAN 2017 reprezintă o oportunitate deosebită de instruire, care va crea condițiile necesare în vederea atingerii Capabilității Finale în primăvara anului 2018, demonstrând astfel capacitatea HQ MND-SE de a comanda forțe dislocate în regiunea de Sud-Est a NATO, cu o importantă contribuție la apărarea colectivă a Alianței Nord-Atlantice.