Trupele NATO ajunse acasă după dislocarea acestora pe teritoriul României

Data publicării: 
06/21/2017

CINCU, România: Militari aparținând comandamentelor NATO sărbătoresc finalizarea cu succes a exercițiului NOBLE JUMP 2017, trupele NATO dislocate pe teritoriul României, ajungând în siguranță acasă.

Cheia procesului de dislocare a acestor forțe NATO a fost profesionalismul, efortul comun, și cooperarea strânsă între militari.

Scopul exercițiului a fost de a demonstra că forțele NATO sunt capabile să fie dislocate, într-o potențială zonă de criză, în cel mai scurt timp de la notificare.

NOJP17 s-a desfășurat pe teritoriul Bulgariei, Greciei și României, iar destinația finală a trupelor dislocate din cadrul elementului terestru a Forței Întrunite cu grad ridicat de operativitate (VJTF / L) a fost Centrul Național de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu (Joint National Training Center - JNTC).

În cadrul exerciţiului, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est a condus procesul de Recepție, Staționare și Continuare a Mișcării elementelor VJTF (L) pentru a asigura dislocarea rapidă și integrală a acestora către destinația finală. Aceasta a presupus mai exact coordonarea întregii etape de mișcare şi dislocare tactică a trupelor şi echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Întregul proces de dislocare a fost facilitat de către Unităţile de Integrare a Forţelor NATO (NFIUs) din Bulgaria, respectiv România și forțe aparținând națiunilor gazdă.

Pentru realizarea cu succes a dislocării, cea mai mare parte a trupelor din cadrul VJTF(L) au sosit pe calea aerului, iar echipamentul greu a fost transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoaie, pe ruta Grecia - Bulgaria - România.

La exercițiu au participat 10 state membre NATO: Albania, Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Spania și Statele Unite ale Americii. De asemenea, din cei aproximativ 5000 de militari implicați în exercițiu, în jur de 2000 reprezintă elementul terestru a VJTF, care au executat dislocarea utilizând aproximativ 500 de mijloace tehnice.