Comandantul misiunii Resolute Support a vizitat HQ MND-SE

Data publicării: 
04/08/2017

BUCUREȘTI, România – Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est a avut un oaspete de onoare. Comandantul misiunii Resolute Support (RSM) din Afganistan, generalul american John W. Nicholson, a vizitat sediul HQ MND-SE pe 7 aprilie. Oaspetele a folosit acest prilej pentru a mulţumi României, una dintre ţările cu cea mai mare contribuţie de trupe în Afganistan, pentru angajamentul său ferm în cadrul misiunii Resolute Support. Generalul Nicholson a mulţumit ţării noastre şi pentru înfiinţarea la Bucureşti a acestui comandament NATO.

"Felicitări pentru efortul extraordinar depus. Acest comandament este într-adevăr o structură importantă a Alianţei”, a spus generalul Nicholson. “Românii fac o treabă excelentă în Afganistan, cu care chiar vă puteţi mândri”.

Comandantul misiunii Resolute Support a fost primit de către comandantul HQ MND-SE, Generalul de brigadă, Ovidiu Uifăleanu. În calitate de comandant NATO, generalului Nicholson i s-au prezentat activităţile curente şi viitoare ale Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est şi parcursul său către atingerea Capabilităţii Finale, în aprilie 2018.

Vizita RSM COM la sediul HQ MND-SE reprezintă o nouă dovadă a aprecierii pe care aliaţii din NATO şi SUA o au pentru România şi pentru contribuţia sa la întărirea securităţii globale şi a Flancului de Est al Alianţei Nord-Atlantice. În acelaşi timp, a fost şi o “vizită de mulţumire” pentru activitatea celor aproximativ 600 de militari români din cadrul misiunii Resolute Support din Afganistan.

De când a fost numit în funcție, în martie 2016, generalul American John W. Nicholson a vizitat ţările cu cea mai mare contribuţie de forţe la misiunea din Afganistan: în noiembrie anul trecut a vizitat Germania, Italia şi Georgia, aceasta din urmă fiind ţara din afara NATO cu cel mai mare contingent in cadrul RSM, iar în această primăvară Marea Britanie, România şi Turcia.

Resolute Support este o misiune condusă de NATO, care constă în instruirea, consilierea şi acordarea de asistenţă trupelor de securitate şi instituţiilor din Afganistan. Este o misiune non-combatantă, care are în jur de 13.000 de oameni. A început la 1 ianuarie 2015, ca o continuare a ISAF, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate, care şi-a încheiat misiunea la sfârşitul lui decembrie 2014.