HQ MND-SE şi NFIU ROU au sărbătorit Ziua NATO

Data publicării: 
04/02/2017

BUCUREȘTI, România – Personalul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) şi al Unităţii de Integrare a Forţelor NATO din România (NFIU ROU) a sărbătorit Ziua NATO la sediul Ministerului Apărării Naţionale, pentru a marca aderarea ţării noastre la Alianţa Nord-Atlantică, în aprilie 2004.

Din 2005, Ziua NATO este sărbătorită în România în prima duminică din luna aprilie.

În cei 13 ani de la aderare, România şi-a câştigat respectul aliaţilor şi partenerilor din NATO, prin contribuţia sa substanţială la atingerea şi punerea în aplicare a obiectivelor Alianţei Nord-Atlantice.

NATO a adoptat Planul de Reacţie Rapidă la Summitul din Ţara Galilor, din septembrie 2014, cu scopul de a se adapta şi de a contracara provocările de securitate de la graniţele Alianţei şi din afara lor. Planul de Reacţie Rapidă cuprinde o serie de măsuri de apărare colectivă, printre care sporirea forţelor de reacţie rapidă a NATO la aproximativ 40.000 de militari.

Decizia de înfiinţare în România a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est şi a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO din România reprezintă un semn clar că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să contracareze orice posibilă ameninţare, la adresa securităţii, prezentă sau viitoare.

Summitul NATO de la Varşovia, desfăşurat pe 8-9 iulie 2016, a reprezentat un bun prilej atât pentru creşterea vizibilităţii Alianţei şi acţiunilor sale, cât şi pentru evaluarea stadiului de aplicare a obiectivelor asumate la Summitul din 2014. În plus, la reuninea de la Varşovia s-a anunţat că o brigadă a armatei române se va transforma într-o Brigadă Multinaţională NATO, pentru a spori prezenţa aliaţilor în sud-estul Europei. Este vorba despre Brigada a 2-a Infanterie “Rovine” de la Craiova. Noua Brigadă Multinaţională se va afla sub controlul operaţional a HQ MND-SE.