De Ziua Naţională, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est sărbătorește un an de istorie

Data publicării: 
12/01/2016

BUCUREȘTI, România: Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) îşi deschide, de astăzi, pagina oficială de web.

Această dată calendaristică are însemnătate deosebită pentru personalul comandamentului multinațional.

În primul rând astăzi este Ziua Națională a României, zi cu semnificație aparte în inima tuturor românilor, zi în care Comandamentul Multinațional de Divizie Sud Est participă la parada militară de la București cu un detașament format din militari din cadrul următoarelor țări: Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Polonia, România și Statele Unite ale Americii.

În al doilea rând în urmă cu un an, la data de 01.12.2015, ministrul Apărării Naționale, domnul Mihnea Motoc, împreună cu reprezentanți ai ministerului și înalți oficiali ai NATO, a participat la ceremonia de activare a HQ MND-SE. Astăzi, același comandament sărbătorește un an de existență printre comandamentele militare internaționale NATO.

HQ MND-SE este o structură NATO, activată de către Consiliul Nord-Atlantic, care se află sub comanda operațională a Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) și care până în anul 2018, va fi în măsură să asigure comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 - Apărare Colectivă, pentru a contribui, în acest fel, la consolidarea Flancului Estic al Alianței, la securitatea teritoriului și a populației statelor membre.