HQ MND-SE desfășoară exercițiul DACIAN LANCE 2016

Data publicării: 
10/17/2016

BUCUREȘTI, România – Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) desfășoară exercițiul DACIAN LANCE 2016 (DALE16) la sediul său, în perioada 17 octombrie - 21 noiembrie 2016.

DACIAN LANCE 16 este un exercițiu militar multinațional care implică aproximativ 200 de persoane. DALE 16 este un exercițiu de comandament (CPX) planificat pentru a demonstra și valida procedurile standard de operare necesare exercitării comenzii și controlului asupra unei unități afiliate de nivel brigadă.

Exercițiul reprezintă o oportunitate deosebită de a testa, clarifica și ulterior de a valida procedurile standard de operare dislocabile ale comandamentului, în același timp cu testarea în timp real a controlului operațional (OPCON) asupra Unității de Integrare a Forțelor NATO din București  (NFIU ROU).

De asemenea, exercițiul va avea ca finalitate perfecționarea pregătirii personalului de stat major al comandamentului diviziei în contextul noului mediu de securitate din zona de sud-est a Aliantei. In timpul DALE16, HQ MND-SE a fost sprijinit de personal de stat major din Brigada 2 Infanterie "Rovine", Batalionul 1 CIMIC, Baza 71 Aeriană, Centrul de operații psihologice, Batalionul 96 LAROM/Brigada 8 LAROM, Brigada de Informații Militare, Batalionul 45 Comunicații și Informatică, Batalionul 300 Sprijin, Echipa US Afaceri Civile, Divizia 1 Infanterie (CAN).

Exercițiu DALE16 are scenariu comun cu exercițiul Scorpions Fury 2016.II (SCFY16.II). SCFY16.II se va desfășura în perioada 26 octombrie - 02 noiembrie 2016, în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „GETICA” (LF CTC), în Cincu, și va fi srijinit de personal din cadrul HQ MND-SE.

Acest exercițiu reprezintă prima ocazie de a dezvolta afilierea între HQ MND-SE și Brigada 2 Infanterie "Rovine", unitate desemnată să fie brigada cadru pentru înființarea brigăzii multinaționale NATO pe teritoriul României.