HQ MND-SE și NFIU ROU sprijină exercițiul SABER GUARDIAN 16 în Cincu

Data publicării: 
07/29/2016

CINCU, România – Personal din cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) și Unității de Integrare a Forțelor NATO, Romania (NFIU ROU) participă la exercițiul SABER GUARDIAN 16 (SG 16) în perioada 27 iulie – 1 august 2016, care se desfășoară la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", Cincu, Brașov.

SG16 este un exercițiu multinațional în cadrul Programului de Exerciții Întrunite al  Comandamentului Forțelor Statelor Unite ale Americii în Europa. La exercițiu au participat aproximativ 2.700 de militari din 10 state membre și partenere NATO.

"Atunci când vorbim despre optimizarea procesului de instruire, cu privire la exerciții cu trageri de luptă (LFX), exerciții de comandament (CPX) sau exerciții asistate de calculator (CAX), și în ceea ce privește consolidarea interoperabilității între armatele noastre, ‘Saber Guardian 16’ este mai mult decât binevenit", a declarat ministrul apărării, domnul Mihnea Motoc.

În timpul exercițiului, personalul din cadrul HQ MND-SE și NFIU ROU augmentat de către specialiști pe diferite domeniii din Bulgaria, Ucraina și Statele Unite ale Americii, a asigurat componenta ierarhică superioară pentru unitățile participante. Acest exercițiu are ca obiectiv instruirea personalului pentru a fi în măsură să acționeze cu succes într-un mediu operațional comun, multinațional, oferind o bună oportunitate de a antrena comandanții și statele majore în planificarea și conducerea operațiilor militare.

Exercițiul a urmărit asigurarea unui nivel de interoperabilitate corespunzător între structurile militare ale României, Statelor Unite ale Americii, statele membre NATO și națiunile din cadrul Parteneriatului pentru Pace.

"Saber Guardian 16 este o demonstrație clară de ridicare a capacității de reacție a Alianței. Acesta este bazat pe un scenariu credibil privind apărarea colectivă, care include un exercițiu de comandament, un exercițiu de antrenament în teren și un exercițiu cu trageri de luptă. Toate exercițiile se desfășoară într-unul dintre cele mai bune centre de instruire din România", a declarat co-directorul exercițiului, colonelul Robert Bertrand. "Transparența ne definește în tot ceea ce facem și ne bazăm permanent pe aliații și partenerii noștri."