Secretarul General NATO vizitează HQ MND-SE pe timpul exercițiului „Dacian Lynx 16”

Data publicării: 
05/12/2016

BUCUREȘTI, România – Aproape de încheierea primul său exercițiu, Comandamentul Multinațional de Divizie de Sud-Est îndeplinește cerințele exigente de pregătire impuse de planul de implementare al Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli.

Exercițiul "Dacian Lynx 16" a oferit o bună oportunitate de a consolida relațiile și de a spori interoperabilitatea între membrii Alianței, personalul multinațional încadrat la HQ MND-SE și respectiv Unitățile de Integrare a Forțelor NATO (NFIUs) din România și Bulgaria.

Scopul exercițiului "Dacian Lynx 2016" a fost de a instrui și de a valida forțele NATO în planificarea și desfășurarea operațiilor de răspuns la crize pentru a restabili pacea și securitatea, într-o zonă comună operații. Pe timpul exercițiului personalul militar din cadrul HQ MND-SE și cele două NFIUs, România și Bulgaria, a beneficiat de îndrumare și consiliere din partea a 10 specialiști în diferite domenii funcționale din Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli (JFC Naples).

"Este o mare onoare să fiu aici și să văd progresul făcut. Acest lucru este important, deoarece acest nou comandament este o parte a răspunsului NATO la un mediul de securitate tot mai provocator și mai riscant ", a declarat Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg. NATO se adaptează, NATO răspunde și acum implementăm cea mai mare parte a măsurilor de consolidare a apărării noastre colective de la sfârșitul Războiului Rece. Creștem prezența noastră în partea de est a Alianței, inclusiv aici, în România și suntem pregătiți de a o consolida dacă este nevoie. Comandamentul are un rol major pentru asigurarea interoperabilității și capacității de a lucra împreună cu forțe din națiuni diferite și conduse de către structurile de forțe românești, va crește capacitatea de reacție nu numai în sud-est, dar pe întregul teritoriu al Alianței. "

Exercițiul desfășurat și-a propus 2 mari obiective: să demonstreze capacitatea HQ MND-SE de a exercita comanda si controlul (C2) asupra NFIUs din România și Bulgaria și să demonstreze capacitatea NFIUs de a facilita procesul de recepție, staționare, continuarea deplasării și integrarea forțelor NATO (RSOM) desemnate pentru executarea unei operații.

"Comandamentul contribuie la consolidarea structurii de forțe NATO prin furnizarea de opțiuni suplimentare pentru desfășurarea misiunilor la flancul de sud-est al Alianței”, a declarat ministrul român al apărării, dl. Mihnea Motoc.

Exercițiul a fost asistat pe calculator și s-a derulat concomitent în trei locații diferite: Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, Unitățile de Integrare a Forțelor NATO din România și Bulgaria.