HQ MND-SE se pregătește pentru exercitarea comenzii și controlului asupra Unităților de Integrare a Forțelor NATO, desfășurând primul său exercițiu

Data publicării: 
05/11/2016

BUCUREȘTI, România – Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), s-a instruit pentru a îndeplini cerințele și capabilitățile NATO de pregătire pe timpul primului său exercițiu.

Exercițiul intitulat "Dacian Lynx 16" (DALX16), este un exercițiu de comandament, asistat de calculator care implică peste de 250 de persoane din 11 țări membre NATO. Acesta se va desfășura concomitent în 3 locații: sediul HQ MND-SE, al Unității de Integrare a Forțelor NATO (NFIU) din România și al NFIU din Bulgaria.

"Din ceea ce am văzut astăzi, precum și din rapoartele pe care le-am primit de la observatorii exercițiul DALX16, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est este pe drumul cel bun, reușind să depășească cerințele noastre foarte stricte", a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Comandamentului Aliat Întrunit (JFC) de la Napoli. "Sunt onorat să fiu aici pentru a marca progresul semnificativ realizat în vederea consolidării alianței NATO. Acest progres fost posibil datorită dedicării și muncii personalului român și internațional din cadrul comandamentului ".

JFC Napoli exercită comanda operațională asupra HQ MND-SE.  Pe timpul exercițiului, 10 specialiști din cadrul Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli au acordat sprijin și asistență în domeniile specifice de expertiză.

Obiectivul principal al exercițiului DALX16 a fost de a testa capacitatea HQ MND-SE de a exercita comanda si controlul asupra celor două NFIUs din România și Bulgaria, pe timpul unei operațiuni în regiunea de sud-est a Alianței.

„DALX 16 a constituit o oportunitate de instruire deosebită și un bun început pentru revizuirea inițială a procedurilor standard de operare, și ulterior, pregătirea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est pentru a conduce exerciții și operațiuni în partea de sud-est a Europei", a declarat comandantul HQ MND-SE, domnul general de brigadă Ovidiu Uifăleanu. "Am cooperat foarte bine cu NFIUs din România și Bulgaria, și de asemenea am beneficiat de susținerea structurilor responsabile cu sprijinul națiunii gazdă, cu care ne-am coordonat pe timpul desfășurării exercițiului. Acest aspect este foarte important în cazul unei potențiale operațiuni”.

DALX16 a pus bazele dezvoltării capabilităților Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est în vederea atingerii Capacității Inițiale, până la Summit-ul de la Varșovia din iulie 2016.