NATO activează noul Comandament Multinațional de Divizie Sud-Est în București

Data publicării: 
12/01/2015

BUCUREȘTI, România – Ministrul Apărării Naţionale, domnul Mihnea Motoc, împreună cu reprezentanți ai ministerului și înalţi oficiali ai NATO, au participat la ceremonia de  activare a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, comandament militar internaţional, pe data de 1 decembrie 2015.

Noul comandament are rolul de a consolida structura de forţe aliate, în flancul estic al acesteia. Ceremonia de activare de la București, a indicat integrarea oficială a HQ MND-SE în structura de forțe a NATO.

"Acest nou comandament, condus de militari români, va asigura o pregătire și capacitate ridicată de reacție a Alianței, nu numai pentru regiunea de Sud-Est, ci pentru toată regiunea NATO", a declarat locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite (JFC) de la Napoli, generalul locotenent Alain-Parent. "JFC Napoli va servi drept control operațional al HQ MND-SE."

În calitate de comandament de nivel divizie din regiunea de sud-est, HQ MND-SE va fi pregătit să exercite comanda și controlul (C2) asupra Unităților de Integrare a Forțelor NATO din România și Bulgaria pentru misiuni specifice Articolului V, bazate pe planificarea operațiilor pe termen lung a NATO, autorizate de Consiliul Nord Atlantic și conduse de către Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

"Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est reprezintă o contribuție importantă pentru apărarea colectivă a NATO", a declarat generalul-maior Josef Blotz, directorul Direcției Operații și Planificare din cadrul Statului Major Internațional Militar al Comandamentului NATO. "Inaugurarea de astăzi demonstrează că punerea în aplicare a Planului de Acțiune pentru Ridicarea Capacității de Reacție a Alianței se desfășoară conform termenelor stabilite. "

NATO a pus în aplicare Planul de Acțiune pentru Ridicarea Capacității de Reacție a Alianței la Summit-ul din Țara Galilor din 2014, pentru a se adapta și a face față noilor provocări din mediul de securitate atât în interiorul granițelor NATO, cât și dincolo de acestea. Stabilirea HQ MND-SE asigură faptul că NATO este pregătită să răpundă potențialelor amenințări la adresa Alianței, acum și în viitor.